logo Algelun [MKB] Advies

Algelun's Archief

Met daarin o.m.:

  • eerdere columns
  • sociale innovatie in bedrijven
  • bevordering ondernemerschap
  • familiebedrijven
  • reviews en verwijzingen
  • (trend)studies
  • en zo voort…

Review congres De Nieuwe Hanze van 12 december 2012 (vanaf december 2013: Regio Zwolle Congres genaamd)

Impressie van het goed geoliede congres De Nieuwe Hanze van 12 december 2012 (onder meer over de Monitor Regio Zwolle: zie punt 22 in Algelun’s Archief).

Onder leiding van dr. ir. Willem Buunk en dr. Marijn Molema, onderzoekers van het Lectoraat Area Development Windesheim Zwolle, is voor het eerst de Monitor 2012 Regio Zwolle tot stand gekomen. Het rapport werd gepresenteerd en toegelicht op het congres De Nieuwe Hanze op woensdag 12 december 2012 in het mooie theater De Spiegel te Zwolle. In deze prachtige ambiance werd op die dag een inhoudelijk sterk regiocongres neergezet, strak georganiseerd en plezierig verlopend. Hieraan deden zeer vele belanghebbenden en betrokkenen uit de zestien deelnemende (en Zwolle omringende) gemeenten, het regionale bedrijfsleven en de plaatselijk bekende onderwijsinstellingen enthousiast mee.

De regio Zwolle is economisch gezien een krachtige regio in Nederland. De ontwikkelingen op het gebied van bestuur, economie, wetenschap en cultuur in de regio Zwolle (maar ook de opening van de Hanzelijn op 6 december 2012) gaven aanleiding tot dit boeiende regiocongres, dat eer deed aan de stad Zwolle als neerlands bekende distributiecentrum, want het congres liep als een trein…

Enkele interessante inleidingen en toelichtingen passeerden de revue: Bernard Wientjes (voorzitter VNO-NCW) ging in op het perspectief van Nederland en het belang daarvan voor de regio Zwolle. Daarnaast vond de officiële overhandiging van de eerste economische monitor 2012 Regio Zwolle door Jan Westmaas (burgemeester Meppel) aan de voorzitter van het VNO-NCW plaats. Vervolgens werd een toelichting op de onderzoeksmonitor 2012 Regio Zwolle door Willem Buunk (lector Area Development Hogeschool Windesheim) gegeven. Na een aardige forumdiscussie met zes regionaal goed ingevoerde mensen hield Paul Nijhof (CEO Wehkamp.nl) een gloedvol betoog over het transitieproces van een oubollige uitgever van de Wehkamp catalogus naar een top of the bill internetbedrijf echt wehkamp.nl. Niet alleen interessant om dat ingrijpende veranderingsproces in alle facetten zo door hem toegelicht te krijgen, maar vooral de indrukwekkende volledigheid van de veranderingsaanpak van echt wehkamp.nl sprak boekdelen. Jammer dat vanwege tijdnood zijn transplantatie van e.e.a. op de regionale beweging de Nieuwe Hanze onvoldoende uit de verf kwam. Ook daarover had Paul Nijhof een aantal behartigenswaardige zaken op een rij gezet. Meer en uitgebreide achtergrondinfo van deze inhoudelijk-sterke ‘’december-bijeenkomsten’’ van de regio Zwolle treft u aan op hun website.

Let wel: vanaf de bijeenkomst van 11 december 2013 wordt het congres De Nieuwe Hanze door de gezamenlijke organisatoren het Regio Zwolle Congres genoemd. Zie voor nadere info: de website over dit jaarlijkse congres »»»

«« (terug) naar Algelun's Archief